Excite

45 miljoen euro door gat op internet

De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben deze week zes leiders van een bende ingerekend op verdenking van zeer grootschalige fraude. De bende zou op het internet liefst 45 miljoen euro hebben verduisterd. Dit deden zij door te profiteren van een gat in een internetsysteem voor het handelen in opties.

Dit heeft Rene Oosterlaken, hoofd opsporing van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland, dinsdagavond gemeld in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. De getroffen banken waren ABN Amro en Rabobank. Zij missen nog steeds een miljoen euro van hun geld. De rest van het gestolen geld is inmiddels wel terug.

In december van het vorig jaar was al bekend geworden dat ABN Amro voor een bedrag van 5,6 miljoen euro was opgelicht. Maar deze zwendel blijkt achteraf vele malen groter te zijn geweest. De bende, bestaande uit dertig personen, maakte in totaal 45 miljoen euro buit, maar heeft niet lang van de illegaal verkregen rijkdom kunnen genieten.

De bende maakte gebruik van een gat in een optiehandelsysteem op het internet. Daarin werd de online aankoop van opties pas later afgerekend. Maar voordat de bank dit geld kon innen, waren de opties al aan derde partijen doorverkocht en was het geld naar buitenlandse rekeningen doorgesluisd. De dieven liepen pas bij een bedrag van 45 miljoen euro tegen de lamp.

De groep arrestanten bestaat uit vijf mannen en een vrouw, afkomstig uit Bunschoten, Beneden Leeuwen, Utrecht, Amersfoort, Nijkerk en Althorst. De politie heeft onder meer beslag laten leggen op sportauto's, vrachtwagens en diverse huizen met een gezamenlijke waarde van 900.000 euro.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Perpetualtourist2000

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018