Excite

Aangifte doen kan straks ook via Skype

Mensen die liever niet de deur uitkomen, kunnen vanaf 1 november ook aangifte doen bij de politie via Skype. Er is dan wel een webcam nodig én deze service geldt voorlopig alleen nog voor inwoners van de regio’s Noord- en Oost-Gelderland.

Het is wel de bedoeling dat je voor deze nieuwe manier van aangifte doen eerst een afspraak maakt. Vervolgens zal een politiemedewerker via Skype contact opnemen met de aangever en hoeft het gesprek niet op het bureau gevoerd te worden, maar kan dit gewoon van achter de computer.

De webcam is noodzakelijk, omdat de aangever zich wel moet identificeren. Dit kan door rijbewijs of paspoort voor de webcam te laten zien. Vervolgens zal het doen van de aangifte op dezelfde manier verlopen als dat normaal gesproken gedaan wordt. Na het opnemen van de aangifte wordt deze schriftelijk uitgewerkt. De aangifte wordt dan ter goedkeuring verstuurd aan de aangever. Die ondertekent de aangifte en stuurt deze weer terug.

Het nieuwe initiatief is met name bedoeld om cybercrime aan te pakken en deze manier van aangifte doen kan bijvoorbeeld waardevol zijn als het gaat om kinderporno, hacking en heling via verkoopwebsites. In de toekomst moeten echter ook andere misdaden aangegeven kunnen worden via Skype. Het initiatief gaat eerst van start in Noord- en Oost-Gelderland. Daarna volgt mogelijk een uitrol naar andere politieregio’s.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Ronin691

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020