Excite

Agressie voetbalspellen hoger dan bij shooters

Voor de wat oudere Nederlanders mag het dan een vreemd fenomeen zijn, voor veel jongeren is het vaste prik: de pure woede en frustratie die door je lijf raast als je weer eens een potje FIFA of Pro Evolution Soccer op het nippertje verliest. Geen wonder dan ook dat uit onderzoek blijkt dat je van geen enkel ander type game zou agressief wordt als van voetbalgames.

De Britse krant Metro berichtte vandaag over een onderzoek dat is verricht door de Universiteit van Huddersfield. Tijdens het onderzoek werd de hartslag, transpiratie en hersenactiviteit bij zowel mannelijke als vrouwelijke proefpersonen gemeten terwijl ze schiet- en voetbalspellen speelden. Het vermoorden van karakters in de shooters leverde een veel minder heftige reactie op dan een onterechte tegengoal of kaart in het voetbalspel. Ook bleef de irritatie na het spelen van een voetbalspel langer bestaan.

Volgens de onderzoekers blijkt hiermee maar weer eens dat schietspellen helemaal niet zo gevaarlijk zijn als door veel mensen wordt aangenomen. Dat is in het verleden al door meerdere studies van gerenommeerde universiteiten aangetoond. Het eerste spel dat geschokte reacties opriep was het spel Death Race in 1976. In dat spelletje moest je met je blokkige autootje over blokkige beestjes heenrijden. Uiteindelijk werd het spel uit de schappen gehaald.

Afbeelding: Flickr, gebruiker chrissatchwell

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020