Excite

Amazon Kindle in opspraak

De Amazon Kindle is in opspraak geraakt door een nieuwe functie. De eReader biedt de mogelijkheid om kanttekeningen te plaatsen bij publicaties en die kanttekeningen wil de webshop ook openbaar gaan maken.

Dat de eReader uitgerust is met een functie om kanttekeningen te plaatsen, is niet zo vreemd. eReaders worden zo gemaakt, dat de lezer bijna het idee heeft een gewoon boek te lezen, zonder de nadelen van een echt boek. Door bladwijzers plaatsen, markeren en notities invoegen mogelijk te maken, wordt dit resultaat bereikt.

Amazon Kindle voegt daar bovendien nog een mogelijkheid aan toe: het bijhouden van gegevens in een cloud, waardoor de notities ook op andere apparaten zichtbaar zijn. Die gegevens zijn tot nog toe alleen voor gebruikers zichtbaar, maar als het aan Amazon ligt, is dat niet voor lang. Amazon wil de notities namelijk ook plaatsen bij de boeken op de website. Wel anoniem, maar daar hebben de gebruikers maar weinig vertrouwen in.

Als gebruiker kun je niet aangeven welke kanttekeningen je wel geplaatst zou willen hebben, en welke niet. Zo kan het voorkomen dat aantekeningen met gevoelige informatie gewoon op het internet worden gezet en wellicht op één of andere manier toch naar jou terug te leiden zijn. Wie echt wil voorkomen dat er iets op internet verschijnt, kan aangeven dat de leesgegevens niet gedeeld mogen worden. Dat betekent echter ook direct het einde van de cloud-functie. Kortom, het is kiezen of delen.

Afbeelding: Flickr account David Sifry

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020