Excite

Amazon klaagt gebruikers aan voor plaatsen nepreviews

  • © Getty Images
Shoppingwebsite Amazon heeft een aanklacht ingediend tegen maar liefst 1114 mensen, omdat zij nepreviews op de site hebben geplaatst. Deze mensen zouden de nepreviews verkocht hebben en hier dus geld voor ontvangen hebben. Amazon weet echter niet precies om wie het gaat en klaagt dus eigenlijk een groep anonieme personen aan.

Dit heeft The Guardian zondag gemeld. Bij de meeste verdachten zou het gaan om een geval waarbij positieve beoordelingen werden verkocht voor producten die door de verkopers op Amazon werden verkocht. Positieve beoordelingen zorgen er vaak voor dat kopers sneller over de streep getrokken worden en dus een bestelling plaatsen. Dit maakt ze waardevol. Als ze echter blijken onjuist te zijn, dan doet dit afbreuk aan de reputatie van Amazon.

De reviews zouden ingekocht zijn bij mensen met een account op de website Fiverr.com. Dit is een online marktplaats voor klusjes en diensten. Daar kan al voor 5 dollar een beoordeling van vijf sterren gekocht worden. De verkopers schrijven bovendien vaak de bijbehorende tekst; ook die wordt niet door de fraudeurs zelf geschreven.

In april spande Amazon al rechtszaken aan tegen een aantal websites die nepreviews verkochten. De meeste van deze sites zijn inmiddels offline gehaald. Het is de bedoeling dat de rechtszaak er ook voor zorgt dat de individuele nepreviewers worden aangepakt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021