Excite

Android app luistert af

Het lijkt misschien wel heel onwaarschijnlijk, maar onderzoekers hebben aangetoond dat het mogelijk is om een app voor Android te maken die de microfoon van je telefoon gebruikt om je creditcardnummer af te luisteren en door te sturen naar kwaadwillenden.

De concept-app, genaamd Soundminer, is ontwikkeld door wetenschappers van de universiteiten van Hong Kong en Indiana en laat zien dat het toch wel heel verstandig is om goed op te letten wat je installeert.

Wanneer je wel eens een app hebt gedownload op een Android telefoon, dan weet je waarschijnlijk dat de Android Market van tevoren toont tot welke delen de app toegang wil hebben, bijvoorbeeld internettoegang of toegang tot je microfoon.

Weinig mensen zullen een app die het laatste wil weigeren. Maar Soundminer laat zien dat een app die creditcard nummers actief herkent en doorstuurt relatief makkelijk te maken is. De app zelf vraagt niet eens toegang tot het mobiele netwerk om de verkregen data door te sturen. In plaats daarvan wordt het eerst naar een andere, net zo onschuldig ogende, app doorgestuurd. Deze maakt vervolgens verbinding met het geteisem dat achter je informatie aan zit.

Dit type apps is gelukkig nog niet in het wild opgedoken en de onderzoekers hebben natuurlijk niet de bedoeling om de app daadwerkelijk uit te brengen. Toch geeft het stof tot nadenken. Het zal waarschijnlijk niet lang duren totdat een virusscanner zelfs op je smartphone essentieel is.

Afbeelding: Flickr, gebruiker orin zebest

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021