Excite

Anna Kournikova-virus tien jaar!

Het is weer tijd voor een feestje. Één van de bekendste computervirussen ooit viert namelijk vandaag haar tiende verjaardag. Het gaat om het door een Friese jongeman verspreidde Anna Kournikova-virus.

Hoewel virussen over het algemeen aardig wat schade op een computer kunnen aanrichten, was het Anna Kournikova-virus eigenlijk best lief. Het was namelijk een mailworm, met als enige doel zichzelf weer verder verspreidden via e-mail. Alle waardevolle bestanden werden netjes met rust gelaten.

Het virus, met als bestandsnaam AnnaKournikova.jpg.vbs werd begeleid door het berichtje ‘Hi, check this!’ De nietsvermoedende computergebruiker die dacht een plaatje van de toen uiterst populaire tennisster Anna Kournikova te openen, kwam bedrogen uit. In plaats daarvan startte een scriptje dat het mailtje weer naar het adresboek van de geïnfecteerde computer doorstuurde.

Het virus werd ontwikkeld door de toen twintigjarige Jan de Wit uit Sneek. Ontwikkelen is hier overigens een groot woord, aangezien hij slechts gebruik maakte van een virusgenerator gemaakt door een Italiaanse Hacker. Wel bedacht hij zelf dat wanneer hij het virus de naam van Kournikova mee zou geven, het zich wel eens razendsnel zou kunnen verspreiden.

De Wit werd uiteindelijk gepakt en kreeg een taakstraf van 150 uur. De burgemeester van Sneek vond het trouwens wel een knappe prestatie en bood de jongeman een baan aan op de automatiseringsafdeling. Waarschijnlijk wist de burgervader dus niet dat De Wit het virus niet zelf had geschreven.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Hellraiser Media

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021