Excite

Anoniem uploaden bij Wikileaks kan weer

  • © Getty Images
Het is weer mogelijk om anoniem documenten te uploaden naar de website Wikileaks. Deze functionaliteit was jarenlang niet meer beschikbaar op de klokkenluiderssite, maar is nu weer terug. De mogelijkheid verdween eind 2010 nadat er onenigheid was ontstaan tussen de oprichter van Wikileaks, Julian Assange, en een aantal beheerders van de website. Die maakten zich zorgen over de privacy van personen die de informatie vrijgaven.

Om die reden werd het systeem om anoniem informatie te lekken onbruikbaar gemaakt. Wikileaks beloofde vervolgens om met een vervangend systeem te komen, maar dat kwam er eigenlijk nooit van. Tot nu dus: vrijdagavond werd een nieuw uploadproces gelanceerd, dat via Tor werkt. Tor wordt ook wel het 'diepe web' genoemd. Je kunt alleen toegang krijgen tot dit diepe web via een speciale browser. Overigens gaat het wel nog steeds om een betàfunctie.

Tor is een open netwerk, dat het mogelijk maakt om zo anoniem mogelijk op het internet te surfen. Het is een afkorting van The Orion Router, een speciaal netwerk dat de gebruikers ervan anoniem maakt. Met de Tor Browser kun je toegang krijgen tot dit netwerk. Via Tor Browser kun je websites openen die eindigen op .onion. Die kun je met een gewone browser niet bezoeken. Tor is met name de laatste tijd heel erg populair geworden.

Een woordvoerder van Wikileaks heeft inmiddels aangegeven dat de optie al in gebruik kan worden genomen. Onlangs werd er nog veel informatie gepubliceerd die werd binnengehaald tijdens de grote hack van Sony Pictures, die eind november 2014 plaatsvond.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020