Excite

Apple aast op exclusiviteitsdeals met artiesten

  • © Getty Images
Apple is met tenminste tien artiesten in overleg over exclusiviteitsdeals. Het computerbedrijf wil met artiesten afspreken dat hun albums tijdelijk exclusief worden gelanceerd via de nieuwe muziekdienst die binnenkort geïntroduceerd moet worden. Dit werd bekend gemaakt door persbureau Bloomberg. Apple zou op het moment onder meer in gesprek zijn met de band Florence and the Machine uit Engeland.

Apple hoopt dat de exclusieve lanceringen van bepaalde albums ervoor zorgt dat mensen overstappen van bijvoorbeeld Spotify naar Apple. Ook artiesten zouden beter af zijn als ze overstappen naar Apple. Taylor Swift hield bijvoorbeeld haar album van Spotify af vanwege de lage royalties die via die dienst worden uitbetaald, maar is nu wel in bespreking met Apple over een exclusieve deal. Het binnenhalen van Swift zou een mooie binnenkomer zijn voor de nieuwe dienst van Apple, want Swift behoort op het moment tot de meest geliefde artiesten.

Over de nieuwe muziekdienst van Apple is nog niet heel veel bekend, maar het lijkt erop dat deze voortbouwt op Beats Music, van koptelefoonproducent Beats. In 2014 nam Apple deze dienst over, om als basis te gebruiken voor de eigen streaming dienst. Op die manier hoopt Apple af te rekenen met de concurrentie van bijvoorbeeld Spotify, die ten koste gaat van klanten van de iTunes-winkel van het bedrijf.

Apple is niet de enige muziekdienst die aast op exclusieve overeenkomsten. Ook de onlangs opnieuw gelanceerde dienst Tidal wil afspraken met artiesten maken en heeft inmiddels al een behoorlijk aantal bekende artiesten achter zich staan. Dat is met name te danken aan de nieuwe eigenaar, Jay-Z. Andere artiesten die zich bij Tidal hebben aangemeld zijn Madonna, Rihanna en Beyoncé.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021