Excite

Apple betaalt miljoenenboete in Italië

  • © Getty Images
Apple betaalt een boete van maar liefst 318 miljoen euro in een Italiaanse belastingzaak. Het gaat om 318 miljoen euro. De boete werd betaald aan de Italiaanse overheid als gevolg van een onderzoek naar belastingfraude. Dit heeft de Italiaanse belastingdienst bevestigd tegenover The Telegraph. In de periode tussen 2008 en 2013 had Apple 880 miljoen euro moeten afdragen, maar dit deed het bedrijf niet.

Apple heeft geen commentaar op de zaak gegeven. Wel gaf het bedrijf eerder al een keer toe dat het niet schuldig was aan belastingontduiking. Apple ligt echter al langere tijd onder vuur, vanwege de belastingconstructies die gehanteerd worden. Zo werd er onder meer een gunstige deal gesloten met Ierland. Inkomsten uit Europese landen verlopen allemaal via een Iers dochterbedrijf, dat vervolgens maar zeer weinig belasting betaalt.

De Europese Commissie voert onderzoek uit naar de afspraken tussen Ierland en Apple. Voorlopig lijkt de constructie vooral op illegale staatssteun, maar het onderzoek is nog niet afgerond. Als het reguliere tarief alsnog betaald moet worden, dan kan het betekenen dat Apple nog miljarden af moet dragen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021