Excite

Apple betaalt ouders terug

Apple betaalt ouders het geld terug waarmee hun kinderen onbewust apps kochten op iPhone en iPad. Dat is de uitkomst van een schikking die de Federal Trade Comission (FTC) was gestart tegen het elektronicabedrijf. Apple zal in totaal 32,5 miljoen dollar moeten terugbetalen aan Amerikaanse ouders die bezwaar hebben gemaakt.

De schikking maakt een einde aan veel klachtenprocedures die tienduizenden ouders inmiddels waren gestart. Hun kinderen deden onbedoeld en zonder weten van hun ouders aankopen in apps zoals Tap Pet Hotel, Dragon Story en Tiny Zoo Friends.

Apps gratis

De meeste van deze apps voor kinderen zijn gratis, maar binnen het spel moet je betalen voor bijvoorbeeld uitbreidingen of virtueel geld. Wanneer ouders hun wachtwoord eenmaal hebben ingevoerd voor het downloaden van de app, worden verdere aankopen een kwartier lang automatisch goedgekeurd. Met als gevolg dat kinderen soms voor duizenden dollars aankopen deden. Zo was er één kind dat 2.600 dollar uitgaf in een spelletje.

Ouders die slachtoffer zijn geworden van deze manier van betalen aan Apple krijgen hun geld nu terug. Ook komt ere en einde aan het gemak waarmee kinderen aankopen kunnen doen. Het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor Apple-klanten in landen buiten de Verenigde Staten, op wie de schikking niet van toepassing is.

Beste beslissing

Volgens Apple is de schikking de beste beslissing voor iedereen. In een e-mail aan Apple-medewerkers schrijft directeur Tim Cook: “De schikking die de FTC voor heeft gesteld dwingt ons niet tot aanpassen van zaken die we toch al wilden veranderen, dus we hebben besloten het voorstel te accepteren in plaats van een lange, slepende rechtszaak aan te spannen.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021