Excite

Apple-ontwerper: 'Ronde smartwatches niet logisch'

  • © Getty Images
De hoofdontwerper van Apple, Jonathan Ive, vindt ronde smartwatches niet logisch. Dat is dan ook de reden dat voor de Apple Smartwatch heel bewust voor een vierkant exemplaar met afgeronde hoeken is gekozen. Ive, die onder meer verantwoordelijk is voor het ontwerp van de iPhone, de iPad en het MacBook, geeft bovendien aan dat Apple al ongeveer drie jaar werkte aan de smartwatch, voor deze in september 2014 aan het publiek gepresenteerd werd.

De gesprekken over deze smartwatch zouden net na de dood van Apple-oprichter Steve Jobs zijn begonnen, zo vertelt Ive. Jobs overleed in 2011 aan de gevolgen van kanker. Ongeveer een maand daarna begonnen dus de eerste gesprekken, hoewel het toen nog heel erg in de experimentele fase was. De eerste gesprekken gingen ook meer over de algemene architectuur, niet over de vorm.

De ontwerpers besloten te kiezen voor een modulair systeem, waarbij verschillende bandjes en verschillende klokjes met elkaar gecombineerd kunnen worden. Zes weken nadat het project officieel op de agenda gezet was, werd al een eerste testversie gemaakt. De vorm van het horloge is sindsdien praktisch niet meer aangepast. De rechthoek met afgeronde randen was dus heel bewust.

Volgens Ive is die vorm ook logisch: "Als lijstjes namen of afspraken een belangrijk deel van de functie zijn, is een ronde vorm niet logisch." De Apple Watch zal begin april op de markt verschijnen. Het is nog niet helemaal zeker of deze dan ook direct in Nederland besteld kan worden. De goedkoopste Apple Watch gaat 349 dollar kosten. Hoeveel de duurdere modellen gaan kosten is niet bekend gemaakt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021