Excite

Apple verdient het meest aan smartphones

  • © Getty Images
Voor Apple is de verkoop van iPhones het meest rendabel. Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeker Strategy Analytics bekend maakte. In het vierde kwartaal van 2014 werd met de verkoop van smartphones meer dan 18,9 miljard euro verdiend en Apple was voor het grootste deel verantwoordelijk voor deze verdiende euro's. In de laatste drie maanden van 2014 wist Apple ongeveer 16,8 miljard euro over te houden aan de verkoop van iPhones.

Hiermee vertegenwoordigt Apple ongeveer 89 procent van het totale bedrag. Nooit eerder was het aandeel van Apple zo groot. In het laatste kwartaal van 2013 deed het bedrijf uit Cupertino het ook erg goed, maar bleef toen wel steken op 71 procent van de totale operationele winst.

De rest van het bedrag wordt verdiend via Android-toestellen. Deze brengen ruim 2,1 miljard euro, oftewel zo'n 11 procent, in het laatje. Dat is weer een historisch klein aandeel, want in 2013 waren Android-toestellen nog goed voor zo'n 30 procent van de totale operationele winst. Een reden voor de daling kan gevonden worden in het feit dat Microsoft en Blackberry in het laatste kwartaal van 2014 niets verdienden aan de verkoop van smartphones.

Daarnaast speelt Apple het ook slim; de smartphones die dat bedrijf verkocht, leveren een goede marge op. Ruim 80 procent van de verscheepte smartphones draait namelijk op Android, maar die hardwareleveranciers verdienen veel minder aan de telefoons. Dit is iets waar Google zich wel zorgen over maakt; Android zou nog aantrekkelijker zijn als hardwarepartners hier wél veel geld aan zouden verdienen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021