Excite

Australië gebruikt YouTube tegen asielzoekers

Je kan YouTube gebruiken om een druilerige zondagmiddag mee door te komen. Maar je kan het ook voor serieuzere zaken gebruiken, zoals de Australische regering van plan is. Die wil namelijk afschrikwekkende filmpjes op de videosite plaatsen, waardoor asielzoekers wel twee keer nadenken voordat ze naar Australië verhuizen.

Op de video is te zien hoe asielzoekers worden teruggestuurd naar Maleisië, waarmee Australië een overeenkomst heeft gesloten. Volgens de minister van Migratie in Australië moeten de beelden er aan bijdragen dat de bekendheid van de maatregelen toeneemt.

Vooral Afghanen, Irakezen en Iraniërs proberen Australië via Indonesië te bereiken in amper zeewaardige bootjes. Australië vangt deze vluchtelingen op in een kamp op Christmas Island, waarna ze op het vliegtuig worden gezet naar Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. ‘Sommige van de mensen waar we mee te maken hebben, zijn niet geletterd, dus deze beelden moeten de boodschap duidelijk overbrengen,’ vertelde een medewerker van de Immigratiedienst aan de Belgische krant De Morgen. Via mond-tot-mond reclame en sociale media hopen de Australiërs de boodschap duidelijk door te kunnen geven.

De Australische immigratiedienst zet wel vaart achter de zaken. Vanaf het moment dat een vluchteling wordt opgevangen moet het maximaal 72 uur duren voordat deze weer in Maleisië staat. Voorlopig is dat echter nog onmogelijk omdat er niet voldoende accommodatie aanwezig is in Maleisië.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020