Excite

Belgische minister wil mobieltjes verbieden

De mobiele telefoon bestaat al een aantal jaren, maar experts zijn er nog steeds niet uit of de mobiele straling kankerverwekkend is of compleet veilig. Om problemen voor te zijn heeft de Belgische minister van volksgezondheid Laurette Onkelinx een voorstel gedaan om mobiele telefoons te verbieden bij kinderen onder de zeven jaar. Ook moet reclame voor telefoons gericht aan jongeren onder de veertien jaar worden verboden, meldt de Belgische krant De Standaard.

Straling kankerverwekkend

Onkelinx deed haar voorstel naar aanleiding van recent onderzoek naar de straling van mobiele telefoons. Onlangs vond het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) “beperkt bewijs om aan te nemen dat de straling mogelijk kankerverwekkend zou kunnen zijn.” Hoogleraar Luc Verschaeve werkte mee aan het onderzoek en bevestigt het effect van mobiele straling op de hersenen. “Op basis van het onderzoek blijkt dat gsm-gebruik kan leiden tot een vorm van hersenkanker. Ook dierproeven wijzen in die richting.”

Kinderen beschermen

Verschaeve steunt het voorstel van Onkelinx om kinderen te beschermen, omdat zij vatbaarder zijn voor de straling dan volwassenen. “Onder meer door hun dunnere schedel. Maar ook omdat zij veel langer dan volwassen zullen blootstaan aan de gsm-stralingen. Zij worden er immers hun hele leven aan blootgesteld, volwassenen maar een deel van hun leven. Laatstgenoemden hebben nog een tijd gekend dat er geen gsm’s waren,” aldus Luc Verschave.

Discussie over schadelijkheid

Jarenlang bestaat er al discussie over de schadelijkheid van mobiele straling. Het Nationale Kankerinstituut van de Verenigde Staten meent dat de straling niet gevaarlijk is, evenals de Nederlandse KWF Kankerbestrijding. De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN sprak in 2011 juist wel van een klein risico op kanker bij het gebruik van mobiele telefoons.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020