Excite

Besmette Android-apps duizenden keren gedownload

Een tijdje geleden lieten onderzoekers zien dat het goed mogelijk is om een virus voor Android te schrijven dat creditcardgegevens van nietsvermoedende slachtoffers ontfutselt. Dat virus heeft gelukkig nooit rondgewaard, maar vandaag werden er wel een aantal apps van de Android Market gehaald die besmet waren met een virus dat mogelijk net zo eng is.

Het gaat om 21 apps van één en dezelfde uitgever diemalware bevatten, waardoor de maker van het een heleboel gegevens van zijn slachtoffers toegestuurd kon krijgen. Nog enger is dat de app ook in staat was om na installatie code te ontvangen. Dit betekent dat de virusschrijver later nieuwe functionaliteiten aan de malware zou kunnen toevoegen zonder dat de gebruiker om toestemming wordt gevraagd.

Android-blog AndroidPolice.com stuurde informatie over de apps naar een medewerker van Google. De beheerder van de Android Market verspilde geen tijd, want vijf minuten later waren alle apps van de Market verdwenen. Toch zijn de besmette apps tussen de 50.000 en de 200.000 keer gedownload.

Als je de Android Market vergelijkt met de App Store van Apple dan valt vooral de openheid op. Dit heeft als voordeel dat het voor ontwikkelaars veel makkelijker is om een Android app aangeboden te krijgen op de Market. Tegelijkertijd schuilt daarin ook het gevaar. Waren de 21 besmette apps namelijk gecontroleerd door Google, dan waren ze waarschijnlijk nooit te downloaden geweest.

Afbeelding: Flickr, gebruiker pcutler

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021