Excite

Bespreking: beste online kladblok

Vandaag vergelijken we twee simpele online kladblokken. Een kladblok op internet is overal en voor iedereen bereikbaar en werkt in seconden zonder veel prullaria, net zoals het kladblok dat bij windows ingebouwd zit.

Erg eenvoudig en doeltreffend is Jotdown.com. Het enige dat je ziet is een enorm wit veld en een smalle menubalk. Daarmee kan je de tekst opslaan. Kopieer dus wat tekst of schrijf wat en druk op save. Meteen krijg je een link die, zolang de site bestaat, voor altijd werkt. Als je hiervan een favoriet maakt in je browser, raak je de tekst niet kwijt. In de link wordt automatisch de datum opgenomen. Als je op Share drukt, kunnen andere mensen ook op je kladje, al dan niet met schrijfrechten. Niks geen login of registratie, je kan meteen aan de slag.

Dat is ook zo met een ander online kladblok, Jottit. Deze site werkt als een wiki, maar veel eenvoudiger. Op de startpagina kan je erop los typen, op de volgende pagina krijg je een unieke URL waarmee de tekst altijd beschikbaar is. Vervolgens kan je wijzigingen aanbrengen. HTML wordt ondersteund. Met Claim this site kan je ervoor kiezen de site privé of openbaar te maken. Ook kan je het design aanpassen, al zal het stukje tekst nooit een volwaardige website worden.

Als je wil samenwerken met meerdere mensen, kan je het best Etherpad gebruiken. Je ziet letterlijk wat anderen typen in verschillende kleurtjes. Opnieuw kan je gewoon de link kopiëren zodat je medewerkers meteen mee kunnen schrijven.

Heb je meer functionaliteit nodig, overweeg dan Google Docs. Hiervoor heb je een google-account nodig. Google Docs is een volwaardige tekstverwerker en is daarom iets minder geschikt voor vlotte krabbeltjes.

Links bij het artikel:

Afbeelding: FlickrCC

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021