Excite

Zo kun je je besturingssysteem installeren via USB

Lang niet iedere computer beschikt meer over een cd-rom drive. Dat kan behoorlijk lastig zijn, want die heb je wel vaak nodig om een besturingssysteem te installeren. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden, zoals een installatie via de USB poort. In dit bespreken we het installeren van Windows XP, maar je kunt natuurlijk ook een ander systeem op praktisch dezelfde manier installeren.

Een bootstick maken

Een besturingssysteem installeren vanaf een USB stick is in principe vrij eenvoudig. Wel moet je vooraf controleren of je pc of laptop het ‘booten’ vanaf een USB poort ondersteunt. Booten is een ander woord voor ‘opstarten’. Voor de installatie moet je computer namelijk opstarten vanaf het medium waarop de installatiesoftware staat. In dit geval is dat dus de USB stick. Als je computer niet ouder is dan drie jaar, dan is dit sowieso mogelijk. Geef via de BIOS aan dat je wilt dat als eerste gekeken wordt naar de USB poort. Als daar dan een stick in zit met software, dan wordt vanaf daar opgestart.

Vervolgens moet je een bootstick maken. Hiervoor heb je een USB stick, de installatie cd en een tool nodig, bijvoorbeeld USB Multiboot 10. Nu zul je denken: "Maar ik heb geen cd-rom drive, wat nu?" Eigenlijk moet je hier dus ook een tweede computer voor hebben. Heb je dat niet, dan kun je het beste iemand anders vragen om de bootstick voor je te maken.

Zorg ervoor dat het bootprogramma helemaal is uitgepakt. Plaats daarna de installatie cd en kopieer de volledige inhoud van de cd naar een map op je harde schijf. Plaats vervolgens een USB stick in de computer. Open vervolgens de map met bestanden van het bootprogramma en voer 'USB_MultiBoot_10.cmd' uit. Er verschijnt nu een menu waarbij je kunt kiezen uit formatteeropties. Kies voor NTFS. Dan opent zich een nieuw scherm. Controleer of hier de juiste USB stick geselecteerd is, selecteer ‘NTFS’ bij de optie File System en klik op start. De stick wordt nu geformatteerd.

De laatste stappen

Vervolgens krijg je in het bootprogramma een nieuw scherm te zien. Selecteer nu optie 1: Give XP Setup Source Path. Selecteer in het Windows-scherm dat zich nu opent de map met de bestanden die je vanaf de installatie cd hebt gehaald. Doorloop de vragen die volgen en ga terug naar het scherm van het bootprogramma. Kies nu voor de tweede optie, Give USB-Drive Target. Hier selecteer je een driveletter. Welke letter je kiest, maakt niet zoveel uit, zolang de letter nog maar niet bezet is. Keer terug naar het bootprogramma en kies de derde stap. Nu wordt de USB stick omgezet in een installatiestick. Klaar? Dan kun je met deze stick opstarten en het besturingssysteem installeren op elke gewenste computer.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020