Excite

Betaalpas NHL gekraakt

Het kraken van beveiligingen lijkt een nationale sport te worden. De OV-chipkaart was al langer het slachtoffer van (uiterst geslaagde) kraakpogingen, nu is ook de betaalpas van de NHL Hogeschool in Leeuwarden gekraakt.

Dat meldde de Leeuwarder Courant gisteren. Studenten Sander Akkerman en Ferry Naaijer ontdekten een manier om de beveiliging van de pas te omzeilen en konden er vervolgens zelf een saldo op zetten.

Volgens een woordvoerder van de NHL is de pas inderdaad gekraakt. ‘In theorie kunnen mensen nu zelf geld op hun kaart zetten, maar je zou wel heel dom zijn als je dat doet; het is strafbaar en de kaart is aan een persoon gekoppeld. Je bent te traceren.’ Het is niet bekend of de school ook daadwerkelijk maatregelen in gedachten heeft tegen studenten die zij betrappen op pasfraude. De studenten die de pas kraakten hoeven in ieder geval niet bang te zijn voor represailles, de onderwijsinstelling is juist blij dat zij het lek gemeld hebben.

De pas, die geleverd wordt door Magna Carta, bevat dezelfde chip die ook in de OV-chipkaart wordt gebruikt. Hiervan is al een tijdje bekend dat deze lek is. Toch prijst Magna Carta deze soort kaart nog steeds aan op haar website.

Afbeelding: Flickr, gebruiker marks dk

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019