Excite

Betalen met je smartphone in de winkel. Het kan nu in Nederland met Vodafone

Het is in Londen al gebruikelijk, een kop koffie afrekenen met je smartphone. Vodafone komt in Nederland nu ook met deze betaalmogelijkheid.

Wanneer een klant wil afrekenen hoeft hij of zij alleen even de smartphone bij de pin-terminal te houden en enkele seconden later is de betaling gedaan. Een pincode is alleen nodig bij bedragen boven de 25 euro.

Contactloos betalen

Het betalen met de smartphone wordt ook wel contactloos betalen genoemd. Dit houdt in dat er geen sprake is van een magneetstrip of chip die in de pin-terminal moet. Wel is er een smartphone nodig met een NFC-chip. Een speciale chip die met name in de Samsung Galaxy S4 en de HTC One zitten. Bij de Iphone ontbreekt echter de chip, maar er zijn speciale stickers te koop waar de chip in zit. Ook de banken, zoals de ING zijn al bezig met het ontwikkelen van een bankpas, waarmee je contactloos kan betalen.

NS-stations

Het contactloos betalen is met name mogelijk in winkels op NS-stations. Daarnaast doen ook ketens zoals de Lidl en Ikea nu al mee. Het overstappen op het nieuwe systeem moet volgens Vodafone voor de winkeliers niet moeilijk zijn, er is slechts een ombouw van de bestaande pin-terminal voor nodig.

Dagelijkse betalingen

Vodafone wil de mogelijkheden voor het betalen met je smartphone ook uitbreiden naar het reizen of het betaald parkeren. Wat hen betreft zal in de toekomst een groot deel van het dagelijkse betaalverkeer zelfs via de smartphone gaan plaatsvinden.

Wat doet Vodafone met je betaalgegevens?

De vraag die echter over blijft is: wat doet Vodafone met de betaalgegevens van hun klanten? Volgens Vodafone kunnen mensen zelf bepalen of hun betaalgegevens worden doorverkocht aan derden, maar de Consumentenbond waarschuwt voor de nu nog vage voorwaarden. Er zou nog te veel onduidelijkheid bestaan over wat er nu precies wel en niet met de gegevens wordt gedaan. Dus als je een Vodafoneabonnement hebt, wacht dan nog heel even met het gebruiken van het betaalsysteem totdat er meer onderzoek is gedaan naar de voorwaarden, aldus de Consumentenbond.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021