Excite

Bittorrent minder populair door streamingdiensten

  • © Getty Images
Bittorrent sites hebben behoorlijk te lijden onder de opkomst van streamingsites. Door de komst van bijvoorbeeld Netflix, maken mensen veel minder gebruik van bittorrentsites, waarmee illegaal films en series gedownload kunnen worden. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van netwerkonderzoeker Sandvine. Dit bedrijf houdt halfjaarlijks bij welke sites goed zijn voor welk percentage aan upload- en downloadverkeer.

Uit nieuwe gegevens van de Verenigde Staten blijkt dat bittorrent nog maar goed is voor 2,76 procent van het downloadverkeer. Twee jaar geleden was dat nog bijna 6 procent. Streamingdiensten als HBO en Netflix zijn juist weer in opkomst. In de Verenigde Staten is Netflix bijvoorbeeld goed voor maar liefst 36,5 procent van het downloadverkeer.

Voor Europa zijn helaas nog geen cijfers bekend over de eerste helft van 2015, maar als gekeken wordt naar de eerdere data, dan lijkt het erop dat de dalende trend voor Bittorrent ook hier prima te zien is. In ongeveer 2,5 jaar tijd daalde het aantal Bittorrent van 17,2 procent van al het internetverkeer naar slechts 10,4 procent. Netflix kwam in diezelfde periode op van geen aandeel tot 3,5 procent.

Verder blijkt uit de cijfers dat diensten als YouTube en iTunes redelijk populair blijven. Facebook wordt steeds groter, maar die site draait weer niet volledig om video. Daarnaast lijkt ook de populariteit van diensten als Popcorn Time te groeien. Die diensten vallen in het onderzoek echter onder 'http' en worden niet los gekoppeld. Wel zijn dat net als Bittorrent ook illegale downloadmogelijkheden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021