Excite

Braziliaanse rechter wilde Whatsapp verbieden

  • © Getty Images
Als het aan een Braziliaanse rechter had gelegen, dan was Whatsapp in het land tijdelijk verboden geweest. Dat meldt internationaal persbureau AP, Associated Press. De rechter zou tot deze beslissing gekomen zijn omdat Whatsapp had aangegeven niet mee te willen werken aan een onderzoek uit 2013 dat draaide om kinderporno. Die zou verspreid worden via de berichtendienst. Met een algeheel verbod van de berichtendienst, zou de rechter willen proberen het bedrijf te forceren alsnog medewerking aan het onderzoek te verlenen.

Een hogere rechter heeft die beslissing echter weer ongeldig verklaard. Die vond dat het verbod een buitenproportionele maatregel was. Daarom is Whatsapp ook op dit moment nog gewoon beschikbaar in Brazilië. Overigens hoefde het bedrijf zelf niet eens bezwaar aan te tekenen tegen de beslissing van de lagere rechter; Whatsapp heeft geen kantoor in Brazilië en daarom werd het bevel opgelegd aan de lokale telecomproviders. Zij hebben vervolgens bezwaar aangetekend tegen de uitspraak.

Wel lijkt het erop dat Whatsapp geleden heeft onder de uitspraak, ondanks de herziening ervan. De concurrent van de berichtendienst, Telegram, heeft namelijk via Twitter gemeld dat zij sinds de uitspraak van de rechter alweer 2,5 miljoen nieuwe Braziliaanse gebruikers hebben gekregen. Hoewel de concurrerende diensten sowieso al winnen aan populariteit, is deze stijging toch wel opvallend.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021