Excite

Breid je browser uit met deze selectie beste Nederlandstalige bookmarklets

Bookmarklets maken je leven gemakkelijker als je veel tijd op internet doorbrengt. Ze dienen als uitbreiding van je browser. Daardoor krijg je meer functionaliteit. Vaak werd hiervoor gebruik gemaakt van add-ons in Firefox. Het mooie is dat ze meestal in alle browsers werken, zoals Chrome, Firefox en Internet Explorer. En dan ook nog in alle versies. Een ander groot voordeel is dat je de browser mooi licht houdt, terwijl add-ons veel geheugen in beslag kunnen nemen.

De mogelijkheden zijn erg uitgebreid. Zo kan je bookmarklets installeren: je gaat op de link staan en sleept die link naar je bookmarks- of favorietenbalk. Klaar. Als dit niet meteen lukt, raadpleeg dan even deze helppagina.

Hier volgt onze top tien bookmarklets. We hielden rekening met het algemene nut en gaven uiteraard de voorkeur aan Nederlandstalige bookmarklets.


 1. Bekijk wachtwoorden : Heb je wachtwoorden opgeslagen maar weet je niet meer wat achter de sterretjes of bolletjes zit? Deze bookmarklet vormt ze terug om in karakters.

 2. Bookmarks : Deze leuke dienst van Excite laat je al je favoriete webpagina's online bijhouden, zo kan je ze op elke computer aan. Met deze bookmarklet voeg je de site waarop je bent toe aan Bookmarks.

 3. Readability : Als je een wikipedia-artikel of een andere pagina rustig wil lezen, is deze functie een uitkomst. Het verandert de opmaak van de pagina helemaal zodat de letters en de kantlijn groter worden.

 4. Capture Screenshot : Maak snel een jpg van de webpagina waar je nu bent!

 5. Download PDF : Ongeveer zoals de vorige bookmarklet, maar nu tover je je webpagina om tot PDF

 6. Plaats op eKudos : Snel een artikel met de wereld delen op eKudos

 7. TinyURL : Van een heel lange link een korte maken, zodat je hem gemakkelijker kan doorgeven in een mailtje of over de telefoon.

 8. Google Translate naar het Nederlands : Gewoon tekst selecteren, dan op deze knop drukken en je tekst wordt automatisch naar het Nederlands vertaald. En het maakt niet uit in welke taal het origineel geschreven is.
  Soms werkt deze knop niet goed, als het niet lukt, maak dan een bookmark aan met volgende locatie: javascript:q = "" + (window.getSelection ? window.getSelection() : document.getSelection ? document.getSelection() : document.selection.createRange().text); if (!q) q = prompt("Search words", ""); if (q!=null) location="http://translate.google.com/translate_t#auto|nl|" + escape(q).replace(/ /g, "+"); void 0

 9. PrintWhatYouLike : Deze bookmarklet kan je heel wat papier en inkt besparen. Als je op deze knop drukt, kan je precies aanduiden welke delen van de pagina je wil printen.
  Werkt deze knop niet juist, gebruik dan deze code als locatie in je nieuwe bookmark: javascript:(function(){if(window['ppw']&&ppw['bookmarklet']){ppw.bookmarklet.toggle();}else{window._pwyl_home="http://www.printwhatyoulike.com/";_pwyl_bmkl=document.createElement('script');_pwyl_bmkl.setAttribute('type','text/javascript');_pwyl_bmkl.setAttribute('src',_pwyl_home+'static/compressed/pwyl_bookmarklet_10.js');_pwyl_bmkl.setAttribute('pwyl','true');document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(_pwyl_bmkl);}})();

 10. Highlighter : Doet precies wat we in een vorig artikel bespraken, het duidt tekst aan op een webpagina zodat je belangrijke informatie duidelijk kan doorsturen naar iemand anders.
  Werkt deze knop niet goed, zet dan dit in de locatie van een nieuwe bookmark: javascript:if(window.document.contentType != 'text/html'){window.location="http://www.awesomehighlighter.com/page/highlight/?cz=1&url=" + window.location;}else{var newScript = document.createElement("script");newScript.type="text/javascript";newScript.src="http://www.awesomehighlighter.com/webliter.js";document.body.appendChild(newScript);}void(0);

Extra: Heb je verschillende bookmarklets geïnstalleerd en is het allemaal een beetje rommelig geworden, check dan blummy.com even.

Hopelijk hebben jullie er wat aan. Als er vragen of opmerkingen zijn, gebruik dan het commentarenveld hieronder.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020