Excite

Brit (20) overlijdt na lange gamesessies

Chris Staniforth is op twintigjarige leeftijd overleden nadat hij soms zeer lange sessies op zijn Xbox speelde. De Brit was onder meer verslaafd aan het spel Halo en speelde regelmatig zonder ophouden tot twaalf uur lang op zijn spelcomputer. Staniforth overleed aan de gevolgen van een diepe adertrombose.

”Chris leefde voor zijn Xbox”, erkent vader David in The Sun. “Maar ik dacht nooit dat dat gevaarlijk kon zijn. Je denkt dat die games je kinderen niet kunnen schaden. Kinderen over het hele land spelen gedurende een lange tijdsspanne, zonder te beseffen dat het dodelijk kan zijn.”

Chris vertelde kort voor zijn overlijden nog tegen een vriend dat hij een raar gevoel in zijn borstkas had. “Hij was ’s nachts wakker geworden van dat gevoel in de borststreek”, zegt de vriend. “Zijn hartslag was erg laag maar werd daarna weer normaal. Toen liet hij een pakje kauwgom vallen dat hij weer wilde oprapen. Maar toen begon hij te schokken en kreeg hij spasmen.”

De lijkschouwer stelde vast dat Chris overleed aan een longembolie, als gevolg van een diepe veneuze trombose. Je kunt een dergelijke aandoening oplopen door te lang in een dezelfde houding te zitten, hetgeen verslaafde gamers soms doen. Zij lopen dan een verhoogd risico op bloedklonters in de benen, die kunnen loskomen en in de longen of het hart terechtkomen. In het geval van de longen is er sprake van een longembolie.

Vader David waarschuwt andere ouders en kinderen voor de gevaren van te lang gamen. “Ik geef de schuld helemaal niet aan de fabrikant van Xbox, maar wil gewoon wijzen op de mogelijke risico’s. Dat Chris zo lang speelde, is zijn dood geworden. Ik wil niet dat er nog andere kinderen sterven.”

Microsoft, de fabrikant van Xbox, zegt gamers aan te raden om pauzes in te lassen tijdens het spelen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020