Excite

‘China blokkeert LinkedIn’

De zakelijke netwerksite LinkedIn is in bepaalde delen van China niet meer bereikbaar. Het bedrijf kreeg geen verklaring voor dit feit, maar onderzoekt de mogelijke oorzaak. Waarschijnlijk zit de overheid erachter: net voor de site offline werd gehaald, had een gebruiker op het forum een topic geopend over een ‘Jasmine Revolution’ in China.

Die zinsnede werd eerder al gebruikt met betrekking tot de opstanden die nu plaatsvinden in onder meer Libië, Egypte en Tunesië. In China werden ook al een aantal pro-democratie betogingen gehouden, maar die werden door de politie afgekapt.

Voor er op LinkedIn sprake was van een Jasmine Revolution, werden de betogingen georganiseerd via de website Boxun.com, die op het vasteland van China al niet meer toegankelijk is. Vlak daarna meldde de gebruiker ‘Jasmine J’ zich aan bij LinkedIn en stelde enkele vragen over de opstanden in onder meer Egypte en over de mogelijkheid of noodzaak van een zelfde opstand in China.

In ieder geval zijn er nog geen keiharde bewijzen dat China achter het offline halen van LinkedIn zit. LinkedIn heeft echter wel haar vermoedens en meent dat er meerdere websites bij betrokken zijn. Dit blijkt ook uit het feit dat er via de meest populaire website van China, Sina.com, niet meer gezocht kan worden op het woord ‘jasmine’. Verschillende internetgebruikers lieten al weten dat er op diverse websites informatie geblokkeerd werd. Ook hier wordt onderzoek naar gedaan.

Afbeelding: Flickr account mariosundar

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020