Excite

Chinese Google Earth op de markt

Wat Google is op het internet, is China in de echt wereld. Constant op zoek naar meer dominantie en het uitbreiden van de macht in nieuwe gebieden. Google doet dat uitstekend op het wereldwijde interweb. China is intussen uit aan het groeien tot een supermacht op het gebied van economie, politiek en cultuur.

Uiteraard treffen de twee grootmachten elkaar wel eens. Google en China liggen al langere tijd in de clinch met elkaar. Google ontsluit informatie die China verborgen wil houden voor haar inwoners, China blokkeert sites van Google waardoor Google veel inkomsten misloopt. Is niet leuk.

Maar de strijd tussen Google en China is weer naar een nieuw niveau getild. China gaat namelijk een eigen versie van Google Earth uitbrengen. De kaartenbak van Google wordt in Chinese uitvoering uitgegeven. Mapworld moet het door China te controleren alternatief worden voor Google Earth. Die laatste is namelijk niet te bereiken in het land met meer dan een miljard inwoners.

Inmiddels zijn op twee sites (hier en hier) de luchtfoto's van China te zien. Wie wil inzoomen op Taiwan heeft pech. Taiwan wordt niet erkend door China en is dus slechts in beperkte kwaliteit te zien. Ook de grens met Noord-Korea toont een wit vlak.

Bedrijven die willen meedoen met software voor landkaarten en satellietfoto's in China, moeten daarvoor samenwerken met een Chinees bedrijf. Ook dienen de servers in China te staan. Dit uiteraard om de controle zo groot mogelijk te maken. Nokia heeft al, samen met dertig andere buitenlandse bedrijven, interesse getoond. Google houdt zich afzijdig.

Afbeelding: mapworld

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020