Excite

Compact en elektrisch rijden in de Renault Twizy

Volgens Renault is hun Twizy de oplossing voor het drukke stadsverkeer: een klein compact autootje voor twee personen. Qua uiterlijk kun je deze auto het best vergelijken met de Smart, maar de inrichting is opzienbarend. Je zit niet naast elkaar, zoals in een normale auto. Je zit achter elkaar! Zo heeft de Twizy weer wat meer weg van een overdekte scooter. Maar je kunt er een stuk harder mee: de topsnelheid van de Renault Twizy ligt bij 80 km/u. Je mag er dus niet de snelweg mee op.

Ondanks de open constructie (de Twizy heeft geen deuren) is de auto toch veilig. De auto heeft een stevige veiligheidskooi en er is voor de bestuurder een airbag. Renault heeft er daarnaast voor gezorgd dat de auto stabiel is: het zwaartepunt ligt vrij laag, doordat de elektromotor zich tussen de achterwielen bevindt en de accu’s onder de stoel liggen.

Wéér een elektrische auto die je nergens kunt opladen en waar je niet ver mee komt, zou je misschien denken, maar de accu’s van de Twizy zijn relatief snel opgeladen. In 3,5 uur tijd zijn de accu’s vol en kun je er weer zo’n 100 kilometer mee rijden. In de stad zijn dat toch behoorlijke afstanden die je dan kunt afleggen. Renault heeft ook aan de onzekere levensduur van accu’s gedacht. Je koopt de Twizy van 6.990 euro zonder accu’s, die kun je voor 45 euro per maand leasen, zodat je niet met een strop zit als een accu kapot gaat. Ben je enthousiast geworden? Dan zal je nog even moeten wachten, begin volgend jaar staat de Twizy bij de Renault dealer.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Vrypan

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019