Excite

Je computer opschonen? Zo doe je dat!

Hoe langer je een computer in je bezit hebt, hoe langzamer hij vaak wordt. Door het gebruik van je computer wordt er steeds meer schijfruimte ingenomen door programma's en bestanden, waardoor de computer steeds langzamer gaat werken. Regelmatig je computer opschonen is verstandig om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden van je computer. Hieronder enkele tips die helpen bij het opschonen van je pc.

Tip 1: Bestanden verwijderen

Hoe meer bestanden er op je computer staan en hoe voller je schijf dus is, des te langzamer je computer zal werken. Bij het opschonen van je computer kun je daarom beginnen met het verwijderen van bestanden die je niet meer nodig hebt. Let er daarbij op dat bestanden die je verwijdert eerst in de prullenbak terecht komen en dat je deze dus moet leegmaken om de bestanden definitief te verwijderen. Wil je dit omzeilen, gebruik voor het verwijderen van bestanden dan de toetsencombinatie Shift + Delete. Wanneer je op deze manier bestanden verwijdert, worden de bestanden direct definitief verwijderd. Doe dit dus alleen als je het zeker weet; de bestanden zijn dan niet meer terug te halen!

Tip 2: Programma's verwijderen

Het verwijderen van overbodige programma's is ook een erg effectieve manier om je computer weer sneller te laten werken. Via Start > Configuratiescherm > Software kun je programma's die je niet meer gebruikt verwijderen van je computer. Verwijder alleen programma's waarvan je weet wat het is, anders loop je het risico dat je programma's verwijdert die essentieel zijn voor het functioneren van je pc. Als je toch een programma dat je niet kent wil verwijderen, raadpleeg dan eerst iemand die ervaring heeft met het opschonen van computers.

Tip 3: Schijfopruiming en defragmenteren

Als je je computer wil opschonen zijn er ook in Windows een aantal handige opties te vinden. Via Start > Configuratiescherm > Prestaties en Onderhoud kun je een programma opstarten dat tijdelijke en overbodige bestanden van je pc verwijdert en daarmee ruimte op je harde schijf vrijmaakt. Ook kun je in dit menu de optie voor het opnieuw ordenen van onderdelen op de harde schijf vinden (dit heet defragmenteren van de harde schijf). Ook dit zorgt ervoor dat je computer weer sneller werkt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019