Excite

Wat te doen bij een computervirus?

Een computervirus kan veel schade aan je computer toebrengen. Hoewel de meeste mensen tegenwoordig een antivirusprogramma op hun computer hebben, komt het toch nogal eens voor dat een computervirus de kans krijgt zich te verspreiden. Wat is een computervirus is? En wat moet je doen om er van af te komen?

Wat is een computervirus?

Een computervirus is software dat als doel heeft schade aan je computer toe te brengen. Dit schadelijke programmaatje kan echter niet op zichzelf werken, maar nestelt zich altijd in een ander programma dat op je computer geïnstalleerd is. Elke keer dat het programma waarin het computervirus zich genesteld heeft, is geopend op je computer, kan het virus zich uitbreiden naar andere programma's.

De gevolgen van een computervirus

Er zijn heel veel verschillende computervirussen en het hangt dan ook van het type computervirus af welke gevolgen het virus voor je computer heeft. Het ene virus zorgt slechts voor een raar berichtje in je scherm, terwijl een ander computervirus je hele harde schijf kan wissen. Hoe dan ook, het is belangrijk dat je virussen geen kans geeft op jouw pc, dus zorg ervoor dat je een goed antivirusprogramma installeert.

Wat te doen wanneer je een computervirus hebt?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je ondanks je voorzorgsmaatregelen een virus op je computer vindt. De meeste antivirusprogrammas hebben een optie waarmee je aan kunt geven dat je het virus wil verwijderen. Als je geen antivirusprogramma geïnstalleerd hebt, kun je het virus ook handmatig verwijderen, maar dit is vaak ingewikkeld. Vraag hiervoor iemand die ervaring heeft met het verwijderen van computervirussen.

Maak back-ups

Als je het computervirus van je computer hebt verwijderd, kan het zijn dat de programma's waarin het virus zich had genesteld niet meer goed werken. Daarom zul je sommige programma's misschien opnieuw moeten installeren. Om zo min mogelijk data kwijt te raken als gevolg van een computervirus is het daarom verstandig om regelmatig met behulp van een externe harde schijf een back-up van je gegevens te maken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020