Excite

Controversie rondom Facebook App die mensen blank maakt

Het is weer tijd voor de wekelijkse Facebook-controverse. Deze keer geen privacy waar mensen over vallen, maar een applicatie. Een app die op Facebook staat, zorgt er voor dat mensen op foto er bleker uit zien. Sterker nog, je kunt er donkere mensen blank mee maken.

Discriminatie, roepen mensen. Moet niet kunnen, roepen anderen. Maar is dus wel gewoon gebeurd. En niet eens vanuit racistische motieven. De applicatie, genaamd 'Transfrom Your Face On Facebook', komt namelijk voort uit een campagne van Vaseline. Gericht op mannen die hun huid lichter willen maken.

De obsessie met een lichtere huidskleur voor mannen speelt in India namelijk een grote rol. Daar willen mannen het liefst zo blank mogelijk zijn. Hoe witter de huid, hoe hoger de kaste, in veel gevallen. De brahmanen zijn vaak de lichtste Indiërs.

De kritiek is dat de campagne en de app suggereren dat je met een lichte huid eerder een baan hebt, eerder promotie maakt en eerder een babe aan de haak slaat. Dat is een vooronderstelling die racisme in de hand helpt, alsdus critici.

De markt voor dit soort huidproducten is in India zo'n 388 miljoen euro waard. Daar kan dus wel een Facebook campagne tegen aan gegooid worden. Geen probleem. Of de app verwijderd zal worden door de kritiek, is nog niet bekend.

Afbeelding: unfpa.org

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020