Excite

Criminelen betalen voor Internetgegevens

‘Misdaad loont niet.’ Wie nog in dat aloude adagium gelooft is op zijn zachtst gezegd slecht geïnformeerd. Vooral cybercriminaliteit blijkt een goed lopende business te zijn, waar menig hacker een leuke boterham aan verdient. Ongure sujetten betalen grof geld voor inloggegevens en bankinformatie.

Vrijdag kwam de Europese politieorganisatie Europol met een schokkend rapport waarmee zij uit de doeken deed wat uw gegevens waard zijn voor criminelen. Informatie over een e-mail adres levert gemiddeld €9 op, terwijl creditcardgegevens een hacker toch al gauw zo’n €23 opleveren.

Ook bankgegevens kunnen veel geld waard zijn, tot wel €95. Criminelen willen graag zoveel mogelijk informatie over hun slachtoffers, zoals namen, adressen, sofinummers en geboortedatums.

Volgens Europol levert cybercriminaliteit alleen al aan bedrijven zo’n €750 miljard aan schade op per jaar. Wat de schade voor consumenten is, blijkt nagenoeg niet te meten.

Hoewel er in Europa maar 7% van de totale wereldbevolking woont, herbergt het wel 20% van alle Internetgebruikers. Veel van die gebruikers zijn onwetend en onvoorzichtig, wat het voor criminelen makkelijk maakt om eens flink hun slag te slaan.

Daarom zegt Europol nu dat we met zijn allen voorzichtiger moeten worden met het geven van gegevens aan derden. Volgens de organisatie is het namelijk goed mogelijk dat die derden de gegevens vervolgens niet veilig bewaren.

Afbeelding: Flickr, gebruiker smemon

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020