Excite

De computer die weet hoe je je voelt

Wetenschappers hebben hard gewerkt aan software die de computer leert om emoties van mensen te herkennen. Door middel van je gezichtsuitdrukkingen kan de computer weten hoe jij je voelt. De software die ontwikkeld is gebruikt beelden van je gezicht, genomen door verschillende camera’s.

Van die verschillende beelden wordt een driedimensionale afbeelding van je gezicht gemaakt en aan de hand van bepaalde kenmerken die terug te vinden zijn in je gezicht, weet de computer na vele berekeningen hoe jij je voelt. Dat kan verdriet of blijdschap zijn, maar de computer zal nog vier andere emoties kunnen herkennen: woede, angst, walging en verbazing.

Dit is echter nog maar het begin van de nieuwe software. In de toekomst zullen er meer emoties herkend kunnen worden dan alleen de eerste zes. Maar om de software deze zes emoties te leren, waren er maar liefst 2500 gezichtsuitdrukkingen van honderd verschillende proefpersonen nodig. Het zal dus nog een hele klus worden om de software meer emoties te laten oppikken.

De wetenschappers die de software hebben ontwikkeld, hopen dat er uiteindelijk ook spontane emoties herkend kunnen worden. Op die manier zou het mogelijk moeten worden dat jij je computer gaat besturen door middel van je emoties. Dan zou het een keer écht zin hebben om boos te worden als je computer bijvoorbeeld vastloopt of iets niet gaat zoals de bedoeling was.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Loozrboy

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020