Excite

De wereld volgens Facebook

Paul Butler, stagiair bij Facebook, heeft een kaart gemaakt waarop de connecties tussen profielen gevisualiseerd worden. Met andere woorden; op de kaart lichten de woonplaatsen van Facebook gebruikers op en alle blauwe lijnen stellen vriendschappen voor. Uit de kaart blijkt dat een groot deel van de 500 miljoen gebruikers zich in de VS en West-Europa bevindt.

Het is dus niet vreemd dat hier ook de meeste vriendschapsconnecties te vinden zijn. Op de kaart zijn geen landen afgebakend, steden aangegeven of rivieren getekend. Alle lijnen die je ziet, zo zegt Butler ietwat romantisch, staan voor ‘echte connecties tussen mensen; reisgenoten, een familielid in het buitenland of een oude studievriend die uit je leven verdwenen is.’

Het is wel opvallend dat sommige internationale grenzen zichtbaar worden op de kaart. Zo zijn er in Rusland nauwelijks Facebook-profielen aangemaakt en lopen er weinig vriendschapslijnen naartoe. Ook in de binnenlanden van China, Zuid-Amerika en het woestijngebied van Afrika is niets te zien. In het oosten van de VS bevinden zich de meeste vriendschapslijnen.

De Facebookkaart toont veel overeenkomsten met nachtelijke satelliet foto’s van de aarde. Gebieden die dankzij elektriciteit oplichten in het donker hebben dus ook de meeste Facebook gebruikers. Paul Butler is zelf erg te spreken over de kaart. ‘Het is een bevestiging van de impact die Facebook heeft op het samenbrengen van mensen, zelfs over landsgrenzen en oceanen heen,’ aldus de maker.

Afbeelding: facebook

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021