Excite

Deel van internetgebruikers onvoorzichtig

Alle anti-virusprogramma’s ten spijt is het nog steeds zaak om goed op te letten wat je doet op het internet. Dat betekent natuurlijk mailtjes van onbekende afzenders wantrouwen, maar ook in het wilde weg klikken op links is af te raden. Toch klikt 20% van de internetgebruikers nog steeds lukraak op links, zonder na te denken over de mogelijke gevolgen. En die kunnen zeer kwalijk zijn.

Het gaat dan vooral om links die staan op sociale netwerken als Twitter of Facebook. De onoplettende internetters zijn op die manier erg kwetsbaar voor kwaadwillenden. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het beveiligingsbedrijf G Data bij ruim 16.000 mensen uit een aantal verschillende landen. Hoewel mannen vaak pretenderen gevoel voor techniek te hebben, zijn zij wel degenen die het minst oppassen bij het klikken op links.

21% van hen klinkt zonder aarzeling op elke link, terwijl dat bij de vrouwen slechts 16% is. Van de ondervraagden zegt 46% verder nooit op een link te klikken, terwijl 35% alleen klikt op links die door vrienden worden aangeraden. Ook dat is niet erg veilig overigens. Volgens de onderzoekers zijn cybercriminelen steeds vaker in staat om een account te hacken en er vervolgens links mee het wereldwijde web op te slingeren.

Door het klikgedrag lopen de onvoorzichtige gebruikers kans op een computervirus, waarmee bijvoorbeeld bankgegevens gestolen kunnen worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020