Excite

Definitief geen downloadverbod

Het downloadverbod lijkt definitief van de baan te zijn. D66 zal dinsdag twee moties indienen tijdens het auteursrechtendebat in de Tweede Kamer. Dat meldt nu.nl dinsdag. Naar verwachting zullen beide moties gesteund worden door een meerderheid van de kamer. Behalve een downloadverbod wordt in de toekomst ook de blokkering van sites als The Pirate Bay mogelijk voorkomen.

Tegen downloadverbod

Kees Verhoeven van D66 verzoekt met de motie de overheid af te zien van de wetswijzigingen die een downloadverbod tot stand brengen of "anderszins het recht op het maken van een thuiskopie beperken. De motie kreeg al steun van de PvdA, die één van de mede-indieners was. De SP en de PVV waren eerder al tegen een downloadverbod en zullen naar alle waarschijnlijkheid de motie steunen.

Blokkades voorkomen

De tweede motie is om blokkades zoals die van The Pirate Bay in de toekomst te voorkomen. De downloadwebsite werd eerder dit jaar door de rechter verboden. De Nederlandse providers moesten de website blokkeren. In de motie is te lezen: "Dat ISP’s (Internet Service Providers) niet meer worden ingezet als politieagent via het opleggen van blokkades van (een gedeelte van) het internet." Verhoeven zegt hierover: "Als we weer een vergelijkbare situatie krijgen als bij The Pirate Bay is het aan de politiek om te kijken of de wet moet worden aangepast."

Thuiskopieheffing

Met de moties tegen het downloadverbod lijkt de weg open te liggen voor een thuiskopieheffing. Daarmee wordt een heffing ingesteld op apparaten als smartphones, pc’s, tablets en lege cd’s en dvd’s. Door enkele euro's te heffen op deze 'muziekdragers' worden copyrighthouders gecompenseerd voor het illegaal downloaden. De thuiskopieheffing krijgt overigens nog behoorlijke kritiek van onder meer fabrikanten en het bedrijfsleven, die dit thuiskopiestelsel niet zien zitten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020