Excite

DigiD is weer te gebruiken

De grote storing bij DigiD naar aanleiding van een DDos aanval is weer verholpen. Iedereen kan weer vanuit Nederland inloggen met DigiD op websites van overheidsdiensten. Vanuit het buitenland zijn er nog wel problemen, maar er wordt hard gewerkt om ook die op te lossen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is hiermee niet uitgesloten dat er in de toekomst opnieuw aan cyber-aanval plaatsvindt.

DigiD DDos aanval uit buitenland

De afgelopen dagen was DigiD het doelwit van een DDos-aanval vanuit het buitenland. Wie achter de aanval zit is nog niet duidelijk. Bij een DDos-aanval wordt de server van een site met zoveel data bestookt, dat die overbelast raakt en onbereikbaar wordt. Het is een vrij onschuldige aanval in de zin dat de boosdoeners geen toegang hebben tot informatie van DigiD-gebruikers of van DigiD-systemen. Het ministerie waarschuwt wel voor phishing e-mails. Criminelen sturen na storingen vaak nep-mailtjes om inloggegevens te onderscheppen. Het is nog niet bekend of dat ook bij deze aanval gebeurd is.

Nederlandse bedrijven DDos aanval

De afgelopen weken waren verschillende Nederlandse bedrijven het doelwit van een DDos aanval. De acties waren in eerste instantie vooral tegen banken gericht. Zo kregen ABN Amro en ING Nederland te maken met de cyber-aanval, met het gevolg dat bankservices tijdelijk niet bereikbaar waren. Vorige week kreeg ook KLM te maken met een internetstoring door een DDos aanval. Daardoor konden passagiers enkele dagen niet online inchecken. Door de actie tegen DigiD raakten woensdag zo'n 500 online overheidsdiensten onbereikbaar voor transacties en aanpassingen. Ruim 10 miljoen Nederlanders hebben een DigiD-account. Dagelijks wordt er gemiddeld 250.000 keer ingelogd met deze digitale handtekening.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020