Excite

'Digitale tv-aanbieders moeten zelfde apparatuur gebruiken'

De VVD wil dat aanbieders van digitale televisie allemaal dezelfde apparatuur gaan gebruiken. Wanneer je nu een abonnement afsluit ben je verplicht een settopbox en decoder te kopen of te huren. Doordat iedere aanbieder zijn eigen apparatuur heeft, moeten consumenten bij een overstap erg veel kosten maken. Onnodig, zo vindt de politieke partij.

Tweede Kamerlid voor de VVD Afke Schaart vindt de argumenten van aanbieders Ziggo en UPC om hun eigen apparatuur te gebruiken onzin: 'Ze stellen dat de decoders bescherming bieden tegen het illegaal kopiëren van televisie-content. Echter, Ziggo toont aan dat dit onzin is. Bij hen volstaat een digitaal versleuteld kaartje dat op veel apparatuur past,' aldus Schaart tegen Nu.nl.

Wat er volgens het Kamerlid zou moeten gebeuren, is dat de settopboxen gestandaardiseerd worden. Zo zou het mogelijk moeten worden dezelfde apparatuur te behouden als je bijvoorbeeld van een Ziggo-gebied naar een UPC-gebied verhuisd. Alle overstapkosten die consumenten nu nog moeten maken zouden dan komen te vervallen.

De politieke partijen D66 en PvdA zien ook wel iets in het voorstel. Volgende PvdA is het nu echter nog wel zo dat UPC haar klanten de settopbox in bruikleen geeft. Gratis dus. Wanneer de boxen allemaal hetzelfde moeten worden zou die regeling ook wel eens kunnen vervallen, waardoor sommige consumenten alsnog meer zouden moeten betalen dan ze eerst deden.

Afbeelding: Flickr, gebruiker jerry7171

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020