Excite

Downloadverbod in Nederland op komst

In Nederland is het niet verboden om films en muziek te downloaden. Illegaal downloaden bestaat daarom ook niet. Maar daar gaat gauw verandering in komen, als het tenminste aan staatssecretaris van Justitie Fred Teeven ligt.

Dankzij de thuiskopieregeling heeft Nederland een uitzonderingspositie in Europa. Wij zijn het enige land waar je gewoon, zonder gevaar te lopen vervolgd te worden, bestanden die auteursrechtelijk beschermd zijn kunt downloaden. Natuurlijk zijn onder andere de film- en muziekindustrie daar niet blij mee. Het uploaden van dat soort materiaal was al wel verboden.

In een brief aan de Tweede Kamer, die gisteren uitlekte, legt Teeven uit dat hij ook het downloaden strafbaar wil stellen. Overigens hoeven consumenten die beperkt bestanden down- en uploaden niet bang te zijn. Er komen geen celstraffen op boetes voor hen. Wel wil Teeven het makkelijker maken om downloadsites te blokkeren.

Zo kunnen rechthebbenden internetproviders verplichten om de toegang tot websites als The Pirate Bay te ontzeggen. Het gaat dan om sites die op grote schaal illegaal materiaal aanbieden.

Eerder al bepaalde een rechter dat The Pirate Bay geblokkeerd moest worden door providers, maar in hoger beroep werd deze beslissing terug gedraaid. Met de plannen van Teeven zal het blokkeren definitief tot de taken van de provider behoren. De staatssecretaris zal zijn plannen vanmiddag om 15.00 toelichten.

Afbeelding: Flickr, gebruiker renaissancechambarra

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020