Excite

Duitse onderzoekers tonen makkelijke methode kraken GSM

Hoewel het gek klinkt is Nederland met afstand nummer één als het gaat om telefoontaps door Justitie. Ook voor de amateurspion wordt het nu wel heel makkelijk om gesprekken af te luisteren. Een tweetal Duitse onderzoekers liet namelijk zien dat je voor het afluisteren van GSM-gesprekken slechts een goedkoop mobieltje nodig hebt.

Karsten Nohl en Sylvain Munaut kraakten eerder al de OV-chipkaart. Op het Chaos Communication Congres in Berlijn lieten de twee hun methode zien. Met de techniek die ze ontwikkelde is een mobiel gesprek op te nemen. Na de versleuteling te kraken kan het gesprek dan worden teruggeluisterd.

Het enige wat Jan met de pet hiervoor nodig heeft is een mobieltje van €10. En oh ja, gespecialiseerde software. Gelukkig heeft het Duitse tweetal deze software beschikbaar gemaakt voor geïnteresseerden. Niet om aan te zetten tot crimineel gedrag, maar om providers te dwingen om hun beveiliging beter te regelen. ““Om het probleem te verminderen zou niet veel meer nodig zijn dan een enkele regel broncode,” Aldus Nohl.

Een jaar geleden bewezen de twee ook al dat het kraken van GSM verkeer veel te makkelijk is. Toenertijd lieten providers als KPN en Vodafone weten zich geen zorgen te maken en vertrouwen te hebben in de gebruikte beveiliging.

Afbeelding: Flickr, gebruiker daviddennisphotos.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021