Excite

Dwangsom voor Google

Dat Google van alles en nog wat wil indexeren en opslaan is hartstikke leuk en aardig, maar ze gaan in sommige gevallen wel wat ver. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) overweegt dan ook een dwangsom op te leggen aan de Amerikaanse internetgigant.

De privacywaakhond komt met de maatregel omdat Google in het kader van haar Streetview project tussen 2008 en 2010 de gegevens van WiFi-netwerken heeft opgeslagen, zonder de eigenaar daarvan op de hoogte te stellen. Google moet van het CBP binnen drie maanden betrokkenen informeren en de mogelijkheid bieden om bezwaar te maken, op straffe van een boete die tot één miljoen euro kan oplopen.

Inmiddels heeft Google aangegeven spijt te hebben van haar bezigheden en de gegevens verwijderd te hebben. Niet alleen werd de netwerknaam opgeslagen, ook werd er zogenaamde payload-data die werd meegezonden bewaard. Hierin kan informatie gevonden worden over wachtwoorden en financiële transacties. Volgens Google was het opslaan van de payload-data niet de bedoeling. Google betwist ook dat de gegevens tot personen te herleiden zijn. Het bedrijf zou eventueel tegen de beslissing in beroep kunnen gaan.

Pikant detail is dat het CBP tijdens hun onderzoek zelf ook de privacy van mensen zou hebben geschonden. In haar rapport liet het CBP namelijk zien dat het makkelijk is om met de gegevens die Google verzamelde achter een adres te komen. In het rapport waren de voorbeeldadressen echter niet geanonimiseerd. Het CBP heeft inmiddels haar excuses gemaakt.

Afbeelding: Flickr, gebruiker surrealpenguin

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020