Excite

eBook-verkoop gaat papieren boeken voorbij

Voor het eerst in de geschiedenis heeft de verkoop van eBooks meer opgeleverd dan die van hun papieren tegenhangers. Hoewel er in februari voor ruim 63 miljoen euro aan eBooks werd verkocht, haalden boekhandels nog geen 57 miljoen euro op met ouderwetse boeken. Het gaat om Amerikaanse cijfers, maar de kans is groot dat Europa de trend zal volgen.

Dat komt omdat de verkoop van papieren boeken al tijden aan het afnemen is. De verkoop van eBooks daarentegen, steeg het afgelopen jaar met maar liefst 202 procent! De populariteit van eReaders als Kindle, Sony Reader en iPad neemt grootste vormen aan. Er kunnen ongeveer duizend titels op de elektronische apparaten.

En dat maakt de Readers zo aantrekkelijk. In plaats van om de haverklap naar de boekwinkel of bibliotheek te hoeven lopen, kan je je boeken online kopen. Dat bespaart tijd en, veel belangrijker nog, geld! Een eBook kost veel minder omdat de boeken niet geprint, vervoerd en in warenhuizen of boekhandels geplaatst hoeven worden.

Dat betekent ook dat de cijfers uit Amerika nog opvallender zijn. Het gaat immers niet om het aantal verkochte boeken, maar om het geld dat er aan besteed is. Omdat eBooks veel goedkoper zijn moeten er een stuk meer worden verkocht om dezelfde opbrengst te genereren als hun papieren broeders.

Toch geeft de boekenindustrie de hoop niet op. Hoewel ze niet onder de opmars van eBooks uitkunnen, verwachten ze ook niet dat papieren boeken helemaal van het toneel zullen verdwijnen. In Europa zitten ze voorlopig nog wel even veilig, maar wie weet voor hoe lang.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Cloned_Milkmen

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020