Excite

Enorme boetes in grote spamzaak

Twee bedrijven en twee personen hebben in een enorme spamzaak hoge boetes gekregen van in totaal 660.000 euro. Deze partijen stuurden zonder toestemming ruim vierhonderd miljoen commerciële e-mails naar de digitale postvakjes van consumenten.

Het nieuws werd dinsdag naar buiten gebracht door de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA). De bedrijven verkregen de e-mailadressen onder meer uit enquêtes en prijsvragen van andere partijen. Voor de deelnemers aan deze enquêtes en prijsvragen was het niet duidelijk dat zij na instemming met de algemene voorwaarden bedolven zouden worden onder commerciële mails. Ook was het voor de klanten veel te moeilijk om zich ergens af te melden.

De OPTA pikte de zaak op, nadat een groot aantal mensen zich beklaagde op de website spamklacht.nl. Bij het bepalen van de boete is onder meer rekening gehouden met het enorme aantal klachten en de grote omvang van het aantal verstuurde spamberichten. Ook ging dit proces bijna drie jaar lang door.

Digital Magazines en Riviera Vastgoed kregen samen een boete van 330.000 euro. De leidinggevende en aandeelhouder van Digital Magazines moet 220.000 euro op tafel leggen. Verder moet een onbekend persoon die handelde onder de naam van eenmanszaak Mail Garage 110.000 euro ophoesten.

Afbeelding: Flickr, gebruiker viagllery.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020