Excite

EU-onderzoek naar Google omvangrijker

Het onderzoek van de Europese Unie naar vermeend machtsmisbruik van Google blijkt veel omvangrijker dan gedacht. De Europese Commissie onderzoekt momenteel negen klachten over machtsmisbruik van Google. Aanvankelijk werd aangenomen dat het om slechts vier klachten zou gaan.

Twee anonieme bronnen, die betrokken zijn bij de onderzoeken, lekten deze week echter naar persbureau Reuters dat het om negen klachten gaat. Daarmee is het onderzoek naar Google veel omvangrijker dan werd gedacht.

De bronnen verklappen dat de nieuwe klachten vooral komen van kleine bedrijven en dat drie klachten afkomstig zijn van toezichthouders. Ook melden zij dat er recentelijk nog twee nieuwe klachten zijn bijgekomen.

De Europese toezichthouder opende eind 2010 een onderzoek naar Google. Dat gebeurde op basis van klachten die drie kleine bedrijven indienden. Zij claimen dat Google zijn eigen websites beter vindbaar maakt en dat kleinere bedrijven daar de dupe van worden. Hun websites worden immers lastiger te vinden en daarmee zou er oneerlijke concurrentie ontstaan.

De klachten zijn in ieder geval afkomstig uit Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ook concurrent Microsoft klaagt over het machtsmisbruik van Google en in de Verenigde Staten loopt inmiddels een onderzoek naar de vermeende strafbare praktijken van de zoekgigant. Als Google schuldig wordt bevonden, dan kunnen deze onderzoeken het concern flink wat geld gaan kosten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020