Excite

Europarlement rijdt Gmail in wielen

Het Europees Parlement wil het scannen van e-mail gaan verbieden om de burger beter te beschermen tegen reclame. Dit kan een grote klap zijn voor Google, dat met haar dienst Gmail automatisch op maat gesneden advertenties toont die betrekking hebben op de berichten.

Volgens het Europarlement is het te makkelijk geworden voor bedrijven op ongewenste reclame aan te bieden. Dennis de Jong, Europarlementariër voor de Socialistische Partij (SP) trekt een vergelijking met de reguliere post.'Vroeger deed je een brief op de bus en wist je zeker dat die niet door de PTT werd gelezen. Dit gebeurt nu wel', stelt De Jong op de website van de SP.

Mochten er Europese richtlijnen komen voor het uitlezen van e-mailverkeer door bedrijven, dan heeft Google een probleem. Het verdienmodel van de gratis dienst Gmail is er namelijk op gebaseerd dat de advertenties die de gebruiker te zien krijgt een direct verband hebben met de e-mail die wordt gelezen.

Ook de feature ‘Priority Inbox’ die Gmail heeft, wordt dan mogelijk gedeactiveerd voor Europese gebruikers. Google scant hiermee de e-mail, en probeert zo te bepalen of een bericht belangrijk genoeg is om naar de Priority Inbox te verhuizen.

In november sprak het Europees Parlement ook al over bescherming van burgers tegen opdringerige internetreclame. Ook toen kwam het scannen van e-mail ter sprake.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Horia Varlan

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020