Excite

Europees Hof dwingt Nederland tot downloadverbod

Vanaf donderdag is met directe ingang een downloadverbod ingesteld. Daarmee is het downloaden van muziek, films en series uit een illegale bron strafbaar geworden. Het ministerie van Justitie maakte het verbod via de media bekend na een uitspraak van het Europees Hof: de hoogste rechtbank van de Europese Unie. Het Europees Hof vindt de huidige thuiskopieheffing geen goed beleid, omdat het zou leiden tot oneerlijke concurrentie.

Geoorloofde bronnen

Woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie Wiebe Alkema legt uit dat door het besluit het download uit bijvoorbeeld nieuwsgroepen of van torrestsites verboden wordt. Downloaden bij betaalde diensten zoals via iTunes is wel legaal, omdat dit zogenaamde geoorloofde bronnen zijn.

Stichting Brein

Justitie ziet bij de handhaving van het verbod een grote rol voor stichting Brein weggelegd. De stichting kan echter niet achter de individuele gebruiker aan, omdat de privacywetgeving het onmogelijk maakt om internetgedrag 24 uur per dag te monitoren. De auteursrechtenorganisatie bevestigt dat zij zich, ook nu het downloadverbod van kracht is, blijven richten op platforms die illegale muziek, films en series aanbieden. De individuele gebruiker lijkt voorlopig dus nog de dans te ontspringen.

Privacy

De Consumentenbond laat in een reactie weten “zeer ontevreden” te zijn met het besluit van het Europees Hof. De bond strijdt al jaren tegen een downloadverbod, omdat er gevreesd wordt voor de privacy van internetgebruikers. “We gaan de consument nu straffen voor downloaden, maar om dat te kunnen doen, moet je hem 24 uur per dag controleren. Dat is een enorme inbreuk op de privacy van consumenten,” verklaart de Consumentenbond. De bond ziet meer in een vergoedingenstelsel om te zorgen dat artiesten en filmmakers geld verdienen aan downloads. Een downloadverbod is zinloos, vindt zij. “Je perkt de internetvrijheid in, terwijl de makers geen boterham extra verdienen.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020