Excite

Europese Commissie houdt Apple in de gaten

Het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple wordt in de gaten gehouden door de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en de Europese Commissie. De nieuwe abonnementsdienst van Apple's App Store is de reden voor de argwaan. Volgens enkele Amerikaanse juristen schendt Apple mogelijk het mededingingsrecht.

Er zijn nog geen officiële onderzoeken tegen het bedrijf van Steve Jobs gestart, maar de toezichthouders maken zich wel zorgen over de werkwijze van Apple. Het tijdschrift Elsevier weet namelijk dat uitgevers van apps verplicht worden een eventueel abonnement ook via iTunes aan te bieden.

Via die constructie kan Apple veel geld verdienen. Wanneer er een abonnement via iTunes wordt afgesloten strijkt het elektronicabedrijf immers dertig procent van de prijs op. Uitgevers mogen de diensten ook op hun eigen sites blijven aanbieden om zo het hele bedrag op te strijken. Naar verwachting zullen er echter heel weinig iPhone en iPad gebruikers zijn die hun abonnementen níet via iTunes aflsuiten.

En dat betekent dat veel uitgevers in zwaar weer terecht gaan komen. Vooral makers van muziekapplicaties zeggen niet genoeg geld te kunnen verdienen wanneer ze steeds dertig procent van de opbrengst aan Apple over moeten maken. De vraag is of het bedrijf zichzelf niet in de voet schiet. Bij eenzelfde abonnement voor Android hoeven uitgevers namelijk maar tien procent aan Google over te maken.

Afbeelding: Flickr, gebruiker smemon

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020