Excite

Facebook blijft dominantie op het internet uitbreiden

Facebook is populair. Heel populair zelfs, want 1 op 4 paginabezoeken in de Verenigde Staten staat op naam van Facebook. Het heeft een ruime voorsprong op Youtube, de nummer twee op de ranglijst. Het lijkt erop dat de groei van Facebook amper te stoppen is. En dat terwijl er toch behoorlijk wat kritiek op de website gegeven wordt.

Volgens het bedrijf Hitwise, dat Internetverkeer bijhoudt, werd Facebook voor het eerst meer bezocht dan Google in maart van dit jaar. Het aantal bezoeken is sinds november 2009 zelfs met 60 procent gegroeid.

Hoewel het sociale netwerk dus razend populair is, zijn er ook mensen die iets minder blij zijn met de site. Zo beargumenteerde het hoofd van de afdeling Journalistiek van Iowa State University, Michael Bugeja, dat het een negatief effect heeft op het hoger onderwijs. Volgens Bugeja zaten veel studenten voortdurend op Facebook tijdens colleges, wat de concentratie natuurlijk niet ten goede kwam.

Misschien dat de kritiek van de papa van het Internet, Sir Tim Berner-Lee nog wel het hardste aankomt. Volgens Berner-Lee zorgen sites als Facebook voor de fragmentatie van Internet, omdat gegevens zich als het ware binnen een muur bevinden. “Elke site is een silo, afgesloten van de rest van het Internet. Ja, je pagina staat op het net, maar je data niet.”

Berner-Lee wordt door velen gezien als één van de uitvinders van het moderne Internet. Volgens hem is Facebook niet waar het Internet voor bedoeld is. “We bouwden het zodat anderen er iets mee kunnen bouwen wat wij ons nog niet eens voor kunnen stellen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker marcopako

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020