Excite

Facebook en Youtube houden de hersenen gezond!

Facebook en Youtube zijn hartstikke gezond! Het klinkt als grote onzin, maar toch klopt het voor bejaarden als een bus. Volgens wetenschappers helpt het gebruik van die websites ouderen hun hersenen actief te houden. Op die manier wordt geheugenverlies tegengegaan.

Uit onderzoek blijkt dat ouderen die regelmatig sociale netwerksites gebruiken ''flexibeler hersenen hebben,'' zo staat te lezen op Mail Online. Het gaat dan onder andere om Facebook en Youtube, maar hetzelfde geldt voor andere sites zoals Skype en Twitter. Behalve geheugenverlies hebben actieve internetbejaarden ook minder last van eenzaamheid, depressies en stress.

Volgens onderzoeker Marco Trabucchi houden Facebook en Youtube de ouderen jong van geest: ''Sociale netwerksites en computertechnologie houden de culturele nieuwsgierigheid van ouderen overeind. Het verbeterd hun cognitieve prestaties en houdt de hersenen jong. Het stimuleert de zintuigen, het concentratievermogen en geheugen,'' aldus voorzitter van de Italiaanse Vereniging voor Psychogeriatrie Trabucchi.

Veel bejaarden hebben last van eenzaamheid, omdat ze door fysieke problemen de deur nauwelijks meer uit komen. Sites als Facebook en Skype zijn dan een uitkomst.

Voor het Italiaanse onderzoek kreeg een aantal ouderen een laptop met draadloze internetverbinding, en een snelcursus internetten. Ook werden er Facebook- en Twitteraccounts voor ze aangemaakt. De online-oudjes bleken aan het eind van het onderzoek veel alerter te zijn en een beter geheugen te hebben dan hun leeftijdsgenoten. Heel gezond dus, dat internet. Wie weet zet de vergrijzing van Facebook zich binnenkort wel in, en wordt #achterdegeraniums al snel trending op Twitter.

Afbeelding: Flickr, gebruiker D'Arcy Norman

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020