Excite

Facebook goed voor humeur

Heb je een depressief moment of een eenzaam dipje? Je eigen Facebookprofiel bekijken kan je humeur weer herstellen. Volgens onderzoek kunnen we gemakkelijk ons ego opkrikken door onze online profielen op de social media te bekijken.

Leuke momenten

We gebruiken Facebook om alle leuke momenten uit ons leven op te posten. Vakantiefoto’s, herinneringen aan leuke feestjes en lieve berichten van familie en vrienden. Niet gek dus, dat alle door onszelf goedgekeurde informatie een mooi positief plaatje vormt. Uit onderzoek blijkt dat het bekijken van die positieve informatie zorgt voor een opkikker als het even tegenzit.

Facebook is zinvol

Het onderzoek is gepubliceerd in het Personality and Social Psychology Bulletin. Jeff Hancock, een van de auteurs van het onderzoek, vertelt dat facebooken psychologisch gezien een zinvolle activiteit is. “Het geeft op relatief diep niveau een gevoel van welzijn.” Onderzoeker Catalina Toma voegt toe: “Mensen hebben een fundamentele behoefte om zichzelf als waardevol, waardig en goed te zien en ze gaan op zoek naar informatie die hun ego een boost geeft.”

Onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 88 studenten. Ze moesten een korte presentatie houden, waarna ze alleen maar negatieve kritiek kregen. Studenten die tussendoor op hun Facebook profiel mochten kijken, waren minder aangedaan door de kritiek. In een andere opzet mochten studenten na de kritiek op het internet surfen. Proefpersonen die de meeste negatieve feedback kregen, kozen vaker voor hun Facebookprofiel dan de ontvangers van positieve feedback.

Pleister op de wonden

Wanneer het ego van de studenten dus even gekrenkt was, werkte een rondje Facebook als een pleister op de wonden. Alledaagse tegenslagen en uitdagingen kunnen dus ondersteund worden door een kijkje op het eigen Facebookprofiel. “Als een bijna altijd aanwezige bron van zelfbevestiging, lijkt Facebook een nuttig instrument om mensen van eigenwaarde en zelf-integriteit te voorzien,” vertelt Hancock.

Vrienden en familie

Volgens Catalina Toma heeft het positieve effect van Facebook te maken met de waarde die we hechten aan het hebben van vrienden en familie. “Voor de meerderheid van de mensen zijn betekenisvolle persoonlijke relaties het meest zelfbevestigende aspect van hun leven,” zegt Toma. “Dat is het sterkste punt van Facebook: het visualiseert die relaties gemakkelijk en opvallend.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020