Excite

Facebook goed voor zelfvertrouwen

Zit je niet helemaal lekker in je vel? Kijk niet in de spiegel, maar surf naar je Facebook-pagina. Uit een nieuw onderzoek van Cornell University blijkt dat Facebook kan zorgen voor meer zelfvertrouwen.

Volgens de onderzoekers zijn er twee redenen dat Facebook kan zorgen voor meer zelfvertrouwen. Ten eerste geeft het sociale netwerk je de mogelijkheid om jezelf van je beste kant te laten zien, terwijl je je slechte kanten kunt verdoezelen. Ten tweede kan Facebook je in een positief licht laten zien, zonder de eventuele ‘oneffenheden’ die een spiegel wel toont.

"Anders dan een spiegel, die ons herinnert aan wie we werkelijk zijn en die een negatief effect op het zelfvertrouwen kan hebben, kan Facebook een positieve versie van onszelf laten zien," aldus Jeffrey Hancock, een van de onderzoekers.

Hancock en collega-onderzoeker Amy L. Gonzales lieten 63 studenten van Cornell experimenten uitvoeren in het Social Media Lab van de universiteit. Sommige studenten moesten naar hun Facebook-profielen kijken of naar een spiegel voor een uitgeschakeld beeldscherm en weer anderen naar alleen een uitgeschakeld beeldscherm.

Vervolgens moesten ze vragen beantwoorden om hun mate van zelfvertrouwen te meten. De groep studenten die naar hun Facebook-profielen had gekeken, had meer zelfvertrouwen dan de groep studenten die naar een uitgeschakelde computer had zitten kijken.

Op Facebook kunnen gebruikers selectief zijn in wat ze laten zien van zichzelf, zowel in tekst als in beeld. Op die manier kunnen ze zichzelf presenteren op een manier die aan een bepaald ideaal voldoet. "We zeggen niet dat het een bedrieglijke versie is, maar een positieve," benadrukt Hancock.

Afbeelding: Flickr, gebruiker marcopako

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021